Grúz körút

99 900 Ft-tól

Időpontok: 2024. április 23-28.(betelt) , május 28 – június 2(betelt), szeptember 3-8. (betelt), szeptember 17 – 22(betelt).

Utazás: menetrend szerinti repülővel + helyi autóbusszal.

Szállás:  3 csillagos szállodában (2 ágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban).

SKU: 107/2024
Törlés

Leírás

Ez a csodálatos természeti és kulturális értékekkel rendelkező ország nem tartozik a legismertebb turista célpontok közé, pedig minden adott, hogy egy felejthetetlen utazásban legyen része annak, aki ellátogat velünk Grúziába. Fenséges, régi templomaival, gyönyörű havas hegyeivel és zöld völgyeivel, lankás bortermő vidékeivel szinte azonnal rabul ejti az ide érkezőket. Északról a Kaukázus, nyugatról a Fekete-tenger, keletről Azerbajdzsán, délről pedig Örményország és Törökország határolja, így az Európa és Ázsia határán fekvő ország kultúrája meglehetősen sokszínű.

1. nap

Indulás 22:50-kor a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről, a Wizz Air menetrend szerinti közvetlen járatával.

2. nap

Érkezés Kutaisibe helyi idő szerint 3:55-kor. Érkezés után Grúzia déli részére utazunk, az Örmény határhoz közeli Vardzia sziklavárosába. A 12. században kialakított barlangváros I. Tamar királynő uralkodása alatt élte fénykorát. Ebben az időben több mint 3.000 barlanglakása közel 50.000 embernek biztosított lakhelyet.  A városban működött kincstár, templom, könyvtár. A fürdőmedencékbe, több kilométer távolságról, kerámiacsöveken vezették a vizet. A barlangvárosban a számos földrengés, török és perzsa támadás hatására mára már csak 750 helység maradt fenn. 1993 óta az UNESCO Világörökségi javaslati listáján szerepel. A látogatást követően indulunk tovább Grúzia fővárosa, Tbiliszi felé, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

3. nap

Reggeli után felkeressük Tbilisi-től 20 km-re található Mtskheta-t, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. A városnézés során megtekintjük az Óvárost és a Svetitskhoveli Székesegyházat. A székesegyház a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. Ezt követően felmegyünk a város felett magasodó hegy tetején található a VI. században épített Jvari kolostorba.

Délután Tbilisi óvárosát fedezzük fel. Az Unesco világörökségi javaslati listáján szereplő városban harmóniában fér el egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek csalogatják a látogatókat. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és világi építészet műalkotásait. A 12. században alapított Metekhi templom után elsétálunk a híres kénes fürdőkhöz, amelyeket még a francia író Dumas is megemlít, mint a világ legjobb fürdőit, a Szioni Székesegyházhoz, a Béke hídjához. Ezután felmegyünk Grúzia Anyja szobrához, ahonnan leereszkedve lehetőségünk lesz a Narikala erődöt is megtekinteni. A városra az egyik legszebb kilátás az erődből nyílik.

4. nap

Egész napos fakultatív program a Magas Kaukázusban 2170 méter magasan található Gergeti Szentháromság Templomhoz. A XIV. században épült templom lélegzetelállító környezetben, 4000 méteres csúcsok közt található. A szovjet időkben, amikor tiltottak minden valláshoz kapcsolódó jelképet, épületet, a templom népszerű turista célpont volt, így eredeti állapotban maradhatott fenn. Ezt követően felkeressük a XVII. századi Ananuri erőd- és templomkomplexumot. A komplexum csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, és a történelme folyamán számos csata helyszíne volt.

A fakultatív program ára: 12.000 Ft/fő

5. nap

Délelőtt Sztálin szülővárosába Goriba utazunk. Szülőháza ma is áll, amely fölé, már az államfő életében, múzeumot emeltek, így mintha megállt volna ott az idő. A tárlaton megismerkedhetünk Sztálin életének fontosabb állomásaival, a grúz függetlenségért küzdő forradalmártól a vérszomjas szovjet diktátorig. Többek között megcsodálhatjuk Sztálin halotti maszkját és a magyar dolgozók által küldött Szabadságszobor kicsinyített másolatát is.

Következő állomásunk Kutaisi városa mellett lévő az UNESCO Világörökségi listáján szereplő, a 12. században épült, Gelati kolostorkomplexum. A látogatást követően indulunk tovább Kutaisibe, ahol a Gelati kolostorral együtt Világörökségi védelmet kapott, építészetileg meglehetősen ellentmondásos, Bagrati székesegyházban teszünk látogatást. Majd kellemes belvárosi sétát követően elfoglaljuk a szállásunkat Kutatisiben.

6. nap

Hajnalban transzfer a repülőtérre. Indulás 4:45-kor, várható érkezés Budapestre 6:00-kor.

 

Részvételi díj: 99.900 Ft/fő

Egyágyas felár: 49.900 Ft/fő

Félpanzió felár: 29.900 Ft/fő

 

A buszainkon szabadon választhat ülőhelyet az induláskor. Amennyiben szeretné előre lefoglalni a helyét 3.000 Ft/fő (Normál) vagy 5.000 Ft/fő (Prémium – 1-3. sor) foglalási díj ellenében megteheti.

 

A részvételi díj tartalmazza: a helyi autóbuszos utazást, 4 éjszaka szállást reggelivel, magyar nyelvű idegenvezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza: a repülőjegyet, budapesti repülőtéri transzfert, fakultatív programot, belépőket, utasbiztosítást.

Belépőjegyek: 35 ₾ (kb. 4500 Ft, helyszínen fizetendő)

 

Hasznos tudnivalók:

  • Az országba történő belépéshez
    • szükséges személyi igazolvány vagy útlevél (az országba történő belépéstől számítva min. 6 hónap érvényes kell legyen),
    • nincs szükség semmilyen oltásra, egészségügyi igazolásra.
  • Grúzia hivatalos pénzneme a Grúz lari (GEL, ₾). A lari Magyarországon nem igazán beszerezhető, de számtalan bankot és pénzváltót találnak a meglátogatott városokban, ahol eurót, dollárt, orosz rubelt be tudnak váltani. Érdemes kis címletű valutát hozni és sokszor keveset beváltani.
  • Grúziában nem érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezért javasoljuk utasbiztosítás megkötését. Az ország a legtöbb biztosítónál Európán kívüli területnek számít, ezért kérjük, tájékozódjanak a megkötendő vagy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás területi hatályáról.
  • A templomok meglátogatásához szükséges a megfelelő öltözet. Férfiaknál ez hosszúnadrágot és fedett vállat, a hölgyeknél térd alá érő szoknyát (a templomok bejáratánál szoktak kendőt adni, ami a nadrág vagy a rövid szoknya fölé felvehető), fedett fejet (kendőt) és vállat jelent.

 

Wizz Air repülőjegy

Az utazáshoz a Wizz Air légitársaság menetrend szerinti járatát vesszük igénybe, a repülőjegy jelenleg (2024. február) kb. 100-130 000 Ft, mely tartalmazza 1 db kis kézipoggyász díját (max.  40 x 30 x 20 cm), ezt azonban érdemes leellenőrizni a Wizz Air honlapján is, mert a légitársaság rendszeresen módosítja poggyász szabályait. A repülőjegyet megvásárolhatják közvetlenül a Wizz Air-től, de megbízás esetén Irodánk, 5.000 Ft/fő adminisztrációs díj felszámítása mellett, intézi a repülőjegyet is. Javasoljuk a Wizz Flex szolgáltatás megvásárlását (kb. 13 000 Ft), amely lehetőséget ad a repülőjegy módosítására vagy korlátozott visszatérítésére. A szolgáltatás hiányában a repülőjegyek megvásárlás után nem módosíthatóak és nem visszatéríthetőek! Sajnos a Wizz Air nem biztosít lehetőséget az utazási irodák számára a Flex szolgáltatás megvásárlására, így a szolgáltatás igénybevételéhez egyénileg szükséges megvenni a repülőjegyet.

 

Utazás Wizz Air járattal

Utasaink a fedélzetre, díjfizetés nélkül, személyenként csak 1 darab kézipoggyászt (max.  40 x 30 x 20 cm, 10 kg) vihetnek fel, amely az ülés alatt helyezhető el. A WIZZ Priority szolgáltatást megvásároló utasok továbbá egy darab, legfeljebb 55 × 40 × 23 cm méretű, nagyobb kézipoggyászt is felvihetnek az utastérbe.

A kézipoggyászon felül 6 poggyász adható fel, melyek méretei: max. 149 x 119 x 171 cm és súlyuk 10 kg, 20 kg, 26 kg vagy 32 kg lehet. A feladott poggyászok árát a súly határozza meg.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ha csak kézipoggyásszal kívánnak utazni, akkor a fedélzetre folyadékot (tusfürdő, víz, parfüm, stb.) csak az alábbiak szerint vihetnek magukkal. A fedélzeti használatra szánt folyadékot egyenként 100 milliliteres tárolóedényekben lehet szállítani. A kis tégelyeket egy maximum 1 literes űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni. A 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékot a biztonsági személyzet elkobozza és megsemmisíti.

Amennyiben az irodánknál előre megrendelt és kifizetett csomagok mérete vagy mennyisége meghaladja a Wizz Air poggyász szabályzatát, abban az esetben becsekkolásnál felár fizetendő.

Felhívjuk az utasaink figyelmét arra, hogy a Wizz Air járatain a fedélzeten ingyenes ellátás nincs, az italokért és ételekért fizetni szükséges.

Covid információk

Amennyiben a COVID-19 járvány miatt az utazás nem szervezhető meg biztonságosan, ingyenesen átfoglalhatnak más időpontra vagy visszafizetjük a teljes befizetett részvételi díjat. Azonban ha a kirándulás biztonságosan megtartható, akkor az utazási szerződésben szereplő sztornó feltételek érvényesek lemondáskor.

 

Aktuális beutazási feltételek

Az Európai Unió országainak (így Magyarország) területéről minden korlátozás nélkül be lehet utazni Grúzia területére. Az országba történő belépéshez sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges.