Cseh-Morva sörtúra

45 900 Ft-tól

Időpontok: a 2022. május 20-22.

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal.

Szállás: 3 csillagos szállodában (2 ágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban).

Cikkszám: 110/2022
Törlés
Kosár

Leírás

Mottó:
“Aki iszik, meghal. Aki nem iszik, az is.
De aki a mi májusi ászok sörünket issza, annak nincs kedve meghalni!”
(Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio)

1. nap

Találkozó 5.45-kor, majd indulás reggel 6.00 órakor Budapestről a Népliget metrómegállótól (a Planetárium előtti szervizúttól). Utazás Szlovákián keresztül Csehországba. Első uticélunk az UNESCO világörökség részét képező – egykor a Liechtenstein család birtokában lévő – Lednicei kastély. Csehország sokak szerint legszebb, de minden bizonnyal legromantikusabb épületegyüttese a Dyje folyótól pár km-re található Lednice mellett fekszik egy óriási parkkal körülvéve. Mind kívülről, mind belülről maradéktalanul rendben tartott és az egykori pompát tükröző mesekastély. A tökéletes mesebeli kastélyt övező álomszép francia- és angolpark felejthetetlen élménnyé teszi a látogatást.

A kastély látogatás után továbbutazunk Znojmoba. A Dyje folyó feletti sziklára épült királyi várost Morvaország gyöngyszemeként szokták emlegetni. Csehország egyik legrégebbi városa, erődített határváros, mely mind a cseh királyok, mind a morva őrgrófok számára nagy jelentőséggel bírt. A város a sörfőzés területén is nagy tradíciókkal rendelkezik, lévén már a 13. században sörfőzési jogot kapott Habsburg Rudolf német-római császártól. A sörgyártás a mai napig tart a városban, köszönhetően a közelmúltban újra megnyitott városi sörfőzdének, mely hagyományos módszerrel és recept alapján, de modern technológiával készíti a söröket. A sörfőzde kínálatában megtalálhatóak a klasszikus cseh típusok (10°, 11°, 12°, 13°, 14°, világos, barna és félbarna) és néhány felsőerjesztésű, a kézműves főzdék által kedvelt típus is (Pale Ale 11°, IPA 12°, IPL 12°, Stout 13°, Doppelbock 18°). A történelmi városi séta részeként felkeressük a sörfőzde HoZpoda nevű éttermét is, ahol ebéd lehetőség mellett a sörök megkóstolására is lesz alkalmunk.

Az építészeti, kultúrtörténeti és gasztronómiai kalandok után továbbutazunk Olmützbe és elfoglaljuk a szállásunkat.

2. nap

Délelőtt látogatás az 1874-ben alapított Holba sörgyárban. A Jeseniky hegység tiszta vizéből sört főző regionális sörgyár hagyományos technológiával készíti söreit, kizárólag minőségi cseh (és morva) alapanyagokból. A sörválaszték a megszokott cseh típusokból (10°, 11°, 12°, 13° special, szüretlen, hidegen komlózott, világos és félbarna), a további kínálat a hölgyeknek (gyümölcsös) és autóvezetőknek (alkoholmentes) szól.

Délután városnézés Olmützben, Morvaország „történelmi fővárosába”. Olmütz az egyik legszebb cseh város, széles sugárutakkal, nagy terekkel, parkokkal és sok-sok látnivalóval, valamint itt áll az ország második legrégebbi egyeteme. A városnézés során végigjárjuk a város legjelentősebb műemlékeit (főtér, városháza, Orloj, Szentháromság oszlop, Szent Vencel székesegyház), majd a szabadprogram.

Késő délután érkezés a Brünnbe, ahol elfoglaljuk a szállást.

3. nap

Reggeli után felkeressük a Morva-karszt néven ismert természetvédelmi területet, mely Csehország egyik legszebb és leggyakrabban látogatott kirándulóhelye. A Morva-karszt területén több mint 1100 barlang és szakadék ismert, közülük sok különleges cseppkőképződményekkel díszített, négy a nagyközönség számára is látogatható. Túránk során a cseppkövekkel gazdagon borított Punkva barlangot és a 138 m mély Macocha-szakadékot keressük fel.

Dél körül visszatérünk Brünnbe, ahol városnézés keretében ismerkedünk meg Morvaország mai „fővárosával” és a történelmi belváros nevezetességeivel (Kapucinusok temploma, Káposzta piac tér, Szent Péter-Pál Székesegyház, Óvárosháza, Szent-Jakab templom). A városnézés után szabadprogram, vásárlási, étkezési és sörkóstolási lehetőséggel (Starobrno, Pegas, Lucky Bastard). A szabadprogram után visszaindulás Budapestre, érkezés az esti órákban.

 

Részvételi díj: 3 csillagos szállodában, reggelivel: 45.900 Ft/fő

Egyágyas felár: 14.900 Ft

Belépők: kb. 600 Kč

 

A buszainkon szabadon választhat ülőhelyet az induláskor. Amennyiben szeretné előre lefoglalni a helyét 3.000 Ft/fő (Normál) vagy 5.000 Ft/fő (Prémium – 1-3. sor) foglalási díj ellenében megteheti.

 

Vidéki utasainknak fel- és leszállási lehetőséget biztosítunk az M1-es autópálya pihenőhelyein. Kérjük, az ilyen igényüket legkésőbb az indulás előtt 3 nappal jelezzék!

 

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazást, 2 éjszaka szállást reggelivel, magyar nyelvű idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: belépőket, utasbiztosítást.

Covid információk

Csehországba történő belépéskor minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogadnak. 2021. augusztus 23-tól az oltottság igazolása kizárólag digitálisan letöltött vagy kinyomtatott EU-s covid igazolvánnyal történhet. A beutazás lehetséges:

  • két dózisú oltás esetén a második oltást követő 14. naptól
  • egy dózisú oltás esetén (Janssen) az oltást követő 14. naptól
  • annak, aki a beutazást megelőző 6 hónapon (180 napon) belül átesett a koronavírus fertőzésen és ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal igazolja. Nem vonatkozik azokra, akik nem oltottak, nem estek át igazoltan a betegségen, de antitest/ellenanyag került náluk kimutatásra vérvizsgálat alapján, nekik teszt szükséges a beutazáshoz
  • egy oltás esetén vagy oltás hiányában 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi laboratóriumi antigén tesztre van szükség a belépéshez (karantén és újabb teszt helyben nem szükséges)
  • A 6-18 év közötti, oltással/védettségi igazolvánnyal nem rendelkező, gyermekek számára a belépéshez teszt szükséges (72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi laboratóriumi antigén)

A beutazáshoz szükséges az EU-s védettséget igazoló uniós digitális COVID-igazolvány, amely beszerezhető: