Dél-Erdély és a Vaskapu szoros

84 800 Ft-tól

Időpontok: 2024. április 20 – 22, május 10 – 12.(betelt)

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal.

Szállás: 3 csillagos szállodában (2 ágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban).

Ellátás: félpanzió.

SKU: 119/2024
Törlés

Ezzel a következő termékeket is hozzáadja a kosarához:

  • VOX készülék (3 nap) - 1 500 Ft

Leírás

Találkozó 5.45-kor. Indulás 6.00 órakor Budapestről a Népliget metrómegállótól (a Planetárium előtti szervizúttól).

1. nap

Utazás Nagylak határátkelőhelyen keresztül, az első úti cél Arad városa. Bár Arad fekete betűkkel írta be nevét történelmi-, nemzeti tudatunkba, remek épületegyütteseivel kellemes időtöltést fog számunkra nyújtani. Sétánkat az aradi vértanúk emlékét őrző Megbékélés Parkjában kezdjük, majd megismerkedünk a Maros két oldalán található település óvárosával, melynek számtalan középülete rabul ejt bennünket. Fő látnivalók: az oszlopokkal, szobrokkal tarkított Városháza, Neumann-palota, Csanádi-palota, Páduai Szent Antal Templom, illetve a Kultúrpalota.

Utunkat folytatva az ősi Déván állunk meg. Érkezés után lehetőség nyílik siklóval felmenni a várba, és megismerkedni történelmével, legendáival, illetve művelődéstörténeti jelentőségével. A részben felújított várból fantasztikus kilátás nyílik a környék hegyeire és a városra. A vár után pihenőt tartunk Déva nemrég felújított belvárosában, ahol rövid sétát tehetünk a város főterén, illetve kávézhatunk sétálóutcáján.

A vár megtekintése után indulunk első szállásunkra, Csernakeresztúrra. A falu Dél-Erdély egyetlen, többségében magyarok által lakott települése. A faluházban lehetőségünk lesz megismerkedni a helyi bukovinai székelyek történetével, néprajzával, illetve egy rövid folklórműsor keretében a táncaikkal. A szálláson pedig a vacsora alkalmával belekóstolhatunk a gasztronómiájukba is.

2. nap

Reggeli után utunkat Vajdahunyadon folytatjuk, ahol meglátogatjuk Vajdahunyad várát, mely Erdély legegységesebben megmaradt, fantasztikusan felújított gótikus-, reneszánsz-kori történelmi nevezetessége, a Hunyadiak családi fészke. Kiemelt látnivalók: Lovagterem, Mátyás-loggia, Kapisztrán-torony, Várkápolna, freskórészletek.

A vár után indulunk a Déli Kárpátokon keresztül a Duna-áttöréshez, a Vaskapuhoz. Útközben egy rövid pihenőre megállunk a Retyezát hegységben található Bóli barlangnál, mely az egyike azon kevés barlangoknak Romániában, ahol a folyóvíz teljesen átszeli a barlangot. Jósika Miklós Abafi című történelmi regényében Erdély egyik legszebb barlangjának nevezi. Ez az egyszerűen megközelíthető természeti csoda akadálymentes parkolóval könnyű fél órás sétát, óriási élményt jelent.

Innét a Zsíl folyó mentén, a Havasalföldön keresztül érkezünk Orsova mellé, ahonnan egy órás hajókirándulásra indulunk a Dunán. A Vaskapu Románia egyik legnevezetesebb természeti látványossága, a maga vadregényességével, magyar történelmi kapcsolataival. Megcsodálhatjuk a Kazán-szoros vad szépségét, a hatalmas folyóba omló sziklafalakat, látjuk Decebal monutmentális fejszobrát, illetve csónakkal bemerészkedünk barlangokba is.

A hajózást követően elfoglaljuk a szállásunkat a Duna partján.

3. nap

Reggeli után megtekintjük Ferenc József legkedveltebb fürdőhelyét, Herkulesfürdőt, mely termálvizes gyógyfürdőiről, szecessziós épületeiről, kellemes természeti adottságairól nevezetes. A település jelentős változásokon megy keresztül napjainkban, egyre több épület nyeri vissza eredeti fényét.

Rövid sétánk után folytatjuk utunkat a Bánátban fekvő sokszínű és soknemzetiségű Temesvár felé, mely város 2023-ban viselte a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet. A „kis Bécs”-ként is ismert megyeszékhely gyönyörű építészetével, hatalmas tereivel, virágos parkjaival méltán vívta ki a turisták elismerését. A városnézés során megismerkedünk a hangulatos és magával ragadó város látnivalóival: a Hunyadi várral, a három nyelvű előadásairól is híres Nemzeti Operaházzal, Szabadság térrel, a Losonczy téren (Unirii tér) álló szecessziós stílusú Brück házzal, a barokk Szent György katedrálissal, illetve szerb ortodox székesegyházzal. A séta után lehetőség nyílik a város bebarangolására, a helyi kiváló éttermek és bárok kipróbálására.

Szabadidő után indulás tovább Budapestre, érkezés az esti órákban.

 

Belépők, programok:

Vajdahunyad vára, sikló Déva várába, folklór est, Bóli barlang, Vaskapu hajózás: kb 170 lej (14 000 Ft)

Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, szervezési költség).

A 2. nap során útközben kevés büfével, étteremmel felszerelt pihenő található ezért erre a napra ebédcsomag igényelhető (20 lej / 1600 Ft).

 

Részvételi díj: 3 csillagos szállodában, félpanzióval 84.800 Ft/fő

Egyágyas felár: 26.900 Ft

 

A buszainkon szabadon választhat ülőhelyet az induláskor. Amennyiben szeretné előre lefoglalni a helyét 3.000 Ft/fő (Normál) vagy 5.000 Ft/fő (Prémium – 1-3. sor) foglalási díj ellenében megteheti.

Vidéki utasainknak fel- és leszállási lehetőséget biztosítunk az M5-ös autópálya pihenőhelyein. Kérjük, az ilyen igényüket legkésőbb az indulás előtt 3 nappal jelezzék!

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazást, 2 éjszaka szállást félpanzióval, magyar nyelvű idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: belépőket, utasbiztosítást.