Bosznia és Montenegró

Időpontok: a 2023-as időpontok előkészületben

Utazás: repülővel és helyi autóbusszal.

Szállás: 3 csillagos szállodában (2 ágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban).

SKU: 112/2021

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Leírás

Bosznia-Hercegovina és Montenegró földrajzilag és kulturálisan Európa legszínesebb régiói közé tartoznak. A történelem viharai és az egymást követő birodalmak jelentősen meghatározták a térség, az itt élők múltját és jelenét. Itt érthető meg igazán, mit is jelent a Balkán a vallások, kultúrák, írások és hagyományok együttélésében. A Wizz Air járatainak köszönhetően mindkét ország fővárosa gyorsan és viszonylag olcsón elérhető. Az általunk szervezett 5 napos utazás autóbuszos része mindössze 500 km: Szarajevótól Mostaron, Dubrovnikon és a Kotori-öblön keresztül a montenegrói fővárosig, Podgoricáig tart.

 

1. nap

Indulás 09:00-kor a Liszt Ferenc reptérről a Wizzair járatával, érkezés Szarajevóba 10:05-kor. Érkezés után ismerkedés Szarajevóval. A város több leggel is büszkélkedhet: itt járt elsőként villamos a kontinensen, itt dördült el az a lövés, amely után kezdetét vette az első világháború, és itt volt a modern kor leghosszabb ostroma, amely több mint tízezer áldozatot követelt. Most békés kávézók és eklektikus városkép fogadja a látogatót Szarajevóban. A török negyed, a nyüzsgő életű Bascsarsija önmagában is teljes értékű attrakció. Itt található a Nyugat-Balkán legjelentősebb és legimpozánsabb mecsete a Gazi Huszrev Bég dzsámi. A Ferhadija utcán átsétálunk a város „nyugati” városrészébe, ahol a 19. századi „osztrák-magyar” stílus dominál, ennek jellegzetes műemléke a Jézus Szent Szívének Katedrálisa. Felkeressük a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet színhelyét, majd szabadprogramot tartunk.

Délután tovább utazunk a Neretva folyó mentén fekvő, tragikus sorsú városba, Mostarba. A jellegzetes, hangulatos muszlim utcákon sétálva elérjük a lenyűgöző újjáépített kőhidat, mely a kultúrákat kapcsolja össze Boszniában. A 400 évig álló híd 1993 novemberében a bombázások által a környező óváros egyéb épületeivel együtt elpusztult, s mára csupán e régi hídnak a nemzetközi összefogással 2004-ben újraépített tökéletes mását láthatjuk. Sétálhatunk a hangulatos galériákkal és ajándékboltokkal szegélyezett utcákon, vagy török kávét kortyolgathatunk a kitűnő kávézók egyikében. Este a szállás elfoglalása a Mostarral szomszédos Blagajban.

2. nap

Reggeli után tovább utazunk Horvátországba, mégpedig annak legdélebbi csücskébe. A határátlépések után dél körül érkezünk Dubrovnikba, a dalmát tengerpart műemlékekben és kulturális örökségekben leggazdagabb városába. Dubrovnik, a középkori Raguza a Velencei Köztársaság riválisa is volt, mely történelmében és épületeinek gazdagságában a mai napig érzékelhető. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmazott: „Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba„.  A várost több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott , de a földrengés után újjáépítették, és a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Az UNESCO által kulturális világörökséggé nyilvánított óvárosban sétálva pár órára visszatérünk a múltba: középkori városfal, Pile kapu, Rektori palota, Sponza palota, Harangtorony, Orlando oszlop, Városháza, Onofrio kút, Szt. Balázs templom. Utána mindenki kedvére barangolhat a hangulatos ódon utcákon, és a fantasztikus panorámával rendelkező várfalon. A városnézés és szabadprogram után továbbutazunk a horvát és montenegrói tengerparton, majd az esti órákban elfoglaljuk a szállást Budva környékén.

3. nap

Szabadprogram Budvában, vagy fakultatív kirándulás a Kotori-öbölben. Hajóról, és gyalogosan fedezzük fel a Kotori-öböl szigeteit, és rejtett szépségeit. Tivat kikötőjéből hajózunk ki, majd az első állomásunk Szirti Madonna szigete. A sziget érdekessége hogy hajóroncsokra épült mesterséges sziget. Ma katolikus zarándokhely. Templomának és múzeumának egyedülálló kincseit a világ minden tájáról hajósok hordtak össze. A nap fénypontja Az UNESCO Világörökség részét képező, egyedülálló Kotor városa. Séta a hangulatos óvárosban: régi kikötő, várfalak, főtér, Fegyverek tere, Szent Lukács templom, Szent Trifun Székesegyház. A bájos városka zegzugos utcái, zsebkendőnyi méretű terei, bámulatos épületei lenyűgözik az idelátogató turistákat. Este visszatérés a szállásra Budva környékén.

A fakultatív program ára: 30 €/fő

4. nap

Szabadprogram Budvában, vagy fakultatív kirándulás Cetinjebe és a Lovcen Nemzeti Parkba. Cetinje az ország ősi fővárosa. Az itt található királyi palota feleleveníti Európa egyik legérdekesebb sorsú dinasztiájának történetét és életét. Az utolsó uralkodó és családja földi maradványait a Cipur kápolna őrzi. Innen a Szent Péter Kolostorba folytatjuk utunkat, ahová pravoszláv hívők ezrei zarándokolnak el, hogy megláthassák a szent kereszt egy darabját vagy Keresztelő János relikviáit. Ezek után úticélunk a Montenegrónak nevet adó Fekete hegy és környéke, a Lovcen Nemzeti Park.

A fakultatív program ára: 15 €/fő

5. nap

Reggel utazás a podgoricai repülőtérre. Indulás a Wizzair járatával 12:40-kor, érkezés Budapestre 13:55-kor.

 

Részvételi díj: 79.900 Ft/fő

Egyágyas felár: 29.900 Ft/fő

Félpanzió felár: 14.900 Ft/fő

 

Fakultatív programok:
Hajókirándulás a Kotori-öbölben: 30 €/fő
Autóbuszos kirándulás Cetinjebe és a Lovcen Nemzeti Parkba: 15 €/fő

 

A buszainkon szabadon választhat ülőhelyet az induláskor. Amennyiben szeretné előre lefoglalni a helyét 3.000 Ft/fő (Normál) vagy 5.000 Ft/fő (Prémium – 1-3. sor) foglalási díj ellenében megteheti.

 

A részvételi díj tartalmazza: a helyi autóbuszos utazást, 4 éjszaka szállást reggelivel, magyar nyelvű idegenvezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza: a Wizz Air repülőjegyet, fakultatív programot, belépőket, utasbiztosítást.

 

Wizz Air repülőjegy illetékkel: jelenleg (2020. február) kb. 35.000 Ft, mely tartalmazza 1 db kézipoggyász díját (max.  40 x 30 x 20 cm), ezt azonban érdemes mindig leellenőrizni a Wizz Air honlapján is, mert a légitársaság az utóbbi időben gyakran módosította a poggyász szabályait. Az utazáshoz a Wizz Air légitársaság menetrend szerinti járatát vesszük igénybe. A repülőjegyet megvásárolhatják közvetlenül a Wizz Air-től, de megbízás esetén Irodánk, adminisztrációs díj felszámítása nélkül, szívesen intézi a repülőjegyet is. A repülőjegyek jegykiállítás után nem módosíthatók és nem visszatéríthetők.

Utazás Wizz Air járattal

Utasaink a fedélzetre személyenként csak 1 darab kézipoggyászt (max.  40 x 30 x 20 cm, 10 kg) vihetnek fel, amely az ülés alatt helyezhető el. A WIZZ Priority szolgáltatást megvásároló utasok továbbá egy darab, legfeljebb 55 × 40 × 23 cm méretű, nagyobb kézipoggyászt is felvihetnek az utastérbe.

A kézipoggyászon felül további 3 poggyász adható fel, melyek méretei: max. 149 x 119 x 171 cm és súlyuk 10 kg, 20 kg vagy 32 kg lehet. A feladott poggyászok árát a súly határozza meg.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ha csak kézipoggyásszal kívánnak utazni, akkor a fedélzetre folyadékot (tusfürdő, víz, parfüm, stb.) csak az alábbiak szerint vihetnek magukkal. A fedélzeti használatra szánt folyadékot egyenként 100 milliliteres tárolóedényekben lehet szállítani. A kis tégelyeket egy maximum 1 literes űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni. A 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékot a biztonsági személyzet elkobozza és megsemmisíti.

Amennyiben az irodánknál előre megrendelt és kifizetett csomagok mérete vagy mennyisége meghaladja a Wizz Air poggyász szabályzatát, abban az esetben becsekkolásnál felár fizetendő.

Felhívjuk az utasaink figyelmét arra, hogy a Wizz Air járatain a fedélzeten ingyenes ellátás nincs, az italokért és ételekért fizetni szükséges.