Krakkó – Zakopane

39 900 Ft-tól

Időpontok: 2022. március 12 – 14., április 15 – 17.

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal.

Szállás: 3 csillagos szállodában (2 ágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban).

Cikkszám: 101/2021
Törlés
Kosár

Leírás

1. nap

Találkozó 5.45-kor, majd indulás reggel 6.00 órakor Budapestről a Népliget metrómegállótól (a Planetárium előtti szervizúttól). Szlovákián keresztül utazva érkezünk a kora délutáni órákban Lengyelországba, Oświęcim-be, ahol az egykori hírhedt haláltábort Auschwitz-Birkenau-t keressük fel (ez az ingyenesen látogatható Birkenaui tábor, ahol a magyar foglyok voltak). Az egykori hatalmas tábor helyén fennmaradt néhány barakk, melyekben átérezhetjük a fogvatartottak életkörülményeit, az egykori gázkamrák felrobbantott mementói valamint a hírhedt halálrámpa, ahol szelektálták és szétosztották a táborba érkező foglyokat. Késő délután indulunk Krakkóba, érkezés a szállásra az esti órákban (19.00-20.00 óra körül).

2. nap

Reggeli után a történelmi lengyel királyság fővárosát Krakkót fedezzük fel. Sétánkat az óvárosban kezdjük, ahol körbejárjuk a legendás Piacteret, a Ryneket, mely 200×200 méteres kiterjedésével a legnagyobb középkori főtér Európában. Itt láthatjuk a város hajdani patinás kereskedelmi központját a Posztócsarnokot, a Városháza tornyát, a Mária-templomot, melynek tornyából minden órában felhangzik a hejnal, a tatár támadást jelző elhaló kürtszó és a Szent Adalbert templomot, mely az egyik legrégebbi templom Lengyelországban. Múlt idéző sétát teszünk a Piactér körüli óvárosi utcákban ahol ma is láthatóak Krakkó középkori védelmi rendszerének megmaradt erődítményei a Barbakán és a Flórián-kapu, ellátogatunk az 1364-ben alapított Krakkói Egyetem történelmi épületébe, amelyet a magyar Hedvig (Jadwiga) királyné adományaiból alapítottak újra. Délután megmásszuk a Visztula kanyarulata fölötti dombra épült várat, a Wawel-t, ahol megcsodálhatjuk a lengyel királyok koronázási templomát és végső nyughelyét, a Waweli székesegyházat, a reneszánsz királyi palotát, és a városalapítás mondájából ismert sárkány barlangja is felfedezhető.

3. nap

Az utolsó nap reggel elutazunk a Lengyel-Tátra fővárosába, Zakopaneba. Sétát teszünk a Krupówki főutcán, ahol megtekintjük a górál népcsoport díszes faházait, és templomát. Majd fogaskerekűvel feljuthatunk a Gubalówka hegyre (1128m), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és az azt körülölelő hegyekre. Itt már megkóstolhatjuk a helyi ínyenc ízeket (faszénen sült húsok, kolbász hurka stb). Ezt követően vásárlási lehetőség a piacon és a sétálóutcában. (helyi kézműves termékek, jó minőségű bőráruk, fafaragványok, füstölt házi sajtok minden formában, és ízesítésben, ajándékok, bőr papucsok, sapkák, gyapjú kesztyűk stb). Érdemes felkeresni a helyi specialitásokat kínáló hangulatos éttermeket is! Délután indulás haza, érkezés Budapestre a késő esti órákban (21.00-22.00 óra között).

 

Belépődíjak:

Krakkóban az idegenvezetések alatt nem látogatunk meg olyan helyeket ahol kötelezően belépődíjat kellene fizetni (hisz nem mindenki szeretne/tud fizetni). A szabadprogramok alatt lesz lehetőség a fizetős látnivalókat megtekinteni. Ezek közül néhány ár:

  • Waweli székesegyház: 14 zł
  • Királyi palota szobái: 31 zł
  • Fegyvertár és kincstár: 26 zł
  • Sárkány barlangja: 8 zł
  • Zakopane, Gubalówka sikló retúr jegy: 25 zł

 

Részvételi díj: 39.900 Ft/fő

Egyágyas felár: 14.900 Ft/fő

 

A buszainkon szabadon választhat ülőhelyet az induláskor. Amennyiben szeretné előre lefoglalni a helyét 3.000 Ft/fő (Normál) vagy 5.000 Ft/fő (Prémium – 1-3. sor) foglalási díj ellenében megteheti.

 

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazást, 2 éjszaka szállást reggelivel, magyar nyelvű idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: belépőket, utasbiztosítást.

Covid információk

Lengyelországba történő belépés az EU által elfogadott oltásokkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) vagy negatív PCR/antigén teszttel lehetséges. Ezek igazolása a digitálisan letöltött vagy kinyomtatott EU-s covid igazolvánnyal, vagy angol nyelvű igazolással történhet. A beutazás lehetséges:

  • két dózisú oltás esetén (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) a második oltást követő 14. naptól
  • egy dózisú oltás esetén (Janssen) az oltást követő 14. naptól
  • annak, aki a beutazást megelőző 6 hónapon (180 napon) belül átesett a koronavírus fertőzésen és ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal igazolja
  • egy oltás esetén vagy oltás hiányában 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy laboratóriumi antigén teszttel
  • 12. életévét még be nem töltött gyermeknek nem szükséges tesztet bemutatnia, ha felügyelete/szülei/ rendelkeznek az előbb felsorolt igazolások egyikével. Felhívjuk a figyelmet, hogy a COVID fertőzésen való átesettség itt nem alkalmazható!

A beutazáshoz szükséges az EU-s védettséget igazoló uniós digitális COVID-igazolvány beszerezhető: